Тел./факс: (048) 734-10-24

ОРТПП поширює співпрацю з білоруськими партнерами

11.11.2020

Під час 9-го засідання Українсько-Білоруської Консультативної Ради ділового співробітництва ОРТПП підписала Угоду про співпрацю з Гродненським відділенням БелТПП

11 листопада в режимі онлайн відбулося 9-те засідання Українсько-Білоруської Консультативної  Ради ділового співробітництва, яка  зарекомендувала себе як ефективний майданчик для обміну думками між палатами і безпосередньо між білоруськими й українськими підприємцями, експортерами, науково-дослідними установами, стала інструментом вирішення конкретних питань, укладання ділових угод, розширення двосторонньої співпраці. У зв’язку с поширенням пандемії COVID -19 проведення засідання Ради у звичайному режимі  в цьому році стало неможливим та було перенесено у цифровий формат. У засіданні взяли участь президент ТПП України Геннадій Чижиков,  голова БелТПП Володимир Улахович, керівники регіональних торгово-промислових палат двох країн, зокрема президент ОРТПП Шувалов С.Є., представники Міністерства енергетики Республіки Білорусь, Банку розвитку Республіки Білорусь, Білоруської універсальної товарної біржі, понад 130 представників бізнес-кіл України та Білорусі,  у тому числі члени ОРТПП  - ПРАТ «ВО «Стальканат – Сілур», найпотужніший виробник метизної продукції в Україні. Учасники засідання обговорили питання розвитку українсько – білоруського  торгово-економічного співробітництва в сучасній ситуації, обмеження і заходи, що вживаються в двох країнах для мінімізації негативних наслідків спаду ділової активності, інструменти підтримки експорту,  досвід і перспективи реалізації спільних проектів в сферах виробництва інноваційної продукції, нафтохімії, енергетики, сільського господарства, харчової промисловості та інших. Було підкреслено, що в цьому році спостерігається деяке зниження товарообігу, проте є і нові проекти підприємств двох країн - як в традиційних сферах, так і в галузі наукових розробок і нових технологій. Проведення засідання Консультативної ради, на думку керівництва палат - це позитивний сигнал для бізнесу, підтвердження наміру компаній двох країн поглиблювати співпрацю, обговорювати і спільно долати ті труднощі, які виникли в цьому році.

В рамках роботи Консультативної ради відбулася онлайн-церемонія підписання двосторонніх комерційних контрактів і угод. Підписані дев'ять документів про співпрацю в нафтохімічній промисловості, договір між інститутами академій наук Білорусі і України про реалізацію проектів в області нових технологій, а також шість угод про співпрацю між регіональними торгово-промисловими палатами. Також була підписана  Угода про співробітництво між Одеською торгово-промисловою палатою та  Унітарним підприємством з надання послуг «Гродненським  відділенням БелТПП», яка стала четвертою чиною угодою, що підписала ОРТПП з партнерськими організаціями Білорусі.