Тел. (097) 099-89-41

ГЕННАДІЙ ЧИЖИКОВ ЗАЯВИВ ПРО ПОТРЕБИ УКРАЇНСЬКОГО БІЗНЕСУ ПІД ЧАС ГЕНЕРАЛЬНОЇ АСАМБЛЕЇ EUROCHAMBRES

29.04.2022

Перша за три роки офлайн-зустріч Ради директорів Eurochambres!

131-а Генеральна асамблея Eurochambres відбулась 29 квітня 2022 року у Брюсселі.

Eurochambres об’єднує 45 асоціацій, а це 20 мільйонів бізнесів у Європі.

Важливо, що в центрі уваги лідерів європейських бізнес-спільнот була Україна, наголосив президент ТПП України Геннадій Чижиков.

«Ми зустрілися з колегами по Європалаті вперше з початку нападу Росії на Україну. З офіційної трибуни, в кулуарах, приватних бесідах і під час панельних дискусій йшлося про підтримку українського бізнесу. Про необхідність рішучого енеогетичного ембарго ЄС щодо російського газу та нафти. Переконуємо наших партнерів поглибити підтримку України на усіх рівнях», - наголосив Г Чижиков.

Президент ТПП у виступі на Генеральній асамблеї Eurochambres озвучив основні виклики, з якими стикається український малий та середній бізнес.

Серед них вказано:

1. Складність вирішення логістичних проблем для постачання сировини (перекриті окупантами виходи з моря). Є нагальна потреба у відкритті морського коридору Одеса-Стамбул
2. Необхідність привернення уваги Китаю, Єгипту та інших країн до війни в Україні. Наближається продовольчий колапс для країн світу залежать від імпорту продукції з України (зерно, борошно, кукурудза, олія)
3. Недостатня фінансова та інформаційна підтримка МСП
4. Необхідність передислокації та пошуку альтернативних майданчиків, складів для виробництва
5. Проблеми зі страховими компаніями, які відмовляються страхувати вантаж
6. Необхідність підтримки з боку держави, яка виступає гарантом у закупівлях, оскільки іноземні постачальники вимагають 100% передоплати
7. Гуманітарна допомога.

Вирішення усіх цих проблем ТПП України вбачає у подальшій тісній співпраці української та європейської сторін.

Президент Європалати Люк Фрідан у відповідь представив спільноті проект Twinning, який охопить бізнес України з усіх регіонів, шляхом залучення регіональних ТПП, а також палати Європейського Союзу. Фрідан наголосив, що Україна не одна, вона має друзів в ЄС і ми Європалата це підтвердимо.

Зокрема, Президент Європалати ще раз підтвердив чітке рішення щодо усунення ТПП Росії з такої поважної організації як Європалата. Рішенням керівного складу Європалати було заборонено участь представників ТПП Росії в офіційних заходах, делегаціях, робочих групах та інших спільних ініціативах.

Геннадій Чижиков подякував європейській палатівській спільноті за допомогу Україні:

«Ми щиро дякуємо Люку Фрідану, Бену Баттеру за активну позицію підтримки України щодо миру та європейської інтеграції».

Він висловив вдячність Європейській комісії від імені українського бізнесу за тимчасове скасування всіх мит та квот на українську продукцію, що ввозиться до Євросоюзу і висловив переконання в успішній реалізації ініціатив з підтримки українського підприємництва, які обговорювались учасниками Генеральної асамблеї Eurochambres.