Щодо візиту в ОРТПП делегації Таїланду

09.09.2021

9 вересня в приміщенні ОРТПП відбулася зустріч Президента ОРТПП С.Є. Шувалова з делегацією Посольства Королівства Таїланд в Республіці Польща та Україні за сумісництвом у складі Посла Четапан Максампхан та радника з питань комерційної діяльності Топонг Сміті

Участь у робочої зустрічі з тайськими дипломатами взяли керівники підприємств – членів  ОРТПП, що зацікавлені у налагоджувані та розвитку торгових відносин з Королівством Таїланд, а саме:  ПАТ «Пласке» (експедиторські,  транспортні та туристичні послуги), ПАТ “Єнні Фудз” (виробництво харчових продуктів, кави та спецій), ТОВ "Амбра Грейн" (придбання, пакування, зберігання та експорт нішевих зернових бобових та олійних культур), ТОВ "Татра-Юг” (проектування, виготовленя та введення в експлуатацію трамваїв), ПАТ  "Одеській   кабельний   завод    "Одескабель"     (виробництво  волоконно-оптичних та LAN-кабелів, силових, коаксіальних та нагрівальних кабелів), ТОВ «Магнус Уніо» (експорт/імпорт харчових продуктів, зокрема  преміального класу).

В рамках проведення заходу були обговорені сучасний стан торгових відносин між нашими країнами і Одеським регіоном зокрема,  найближчі перспективи та пріоритетні напрями українсько-таїландського економічного співробітництва. Сторони дійшли згоди , що активну роль у цих процесах мають зіграти торгово-промислові палити обох країн, які у силу своїх статутних завдань мають сприяти розвитку бізнесу. Підкреслено, що перспективним механізмом щодо розвитку ділових стосунків залишається, після зняття антиковідних обмежень,  сприяння торгово-промисловими палатами  участі як українських, так тайських бізнесменів у спільних форумах, ярмарках та виставках. Тайські  дипломати висловили зацікавленість щодо проведення у м.Одеса міжнародних форумів під брендом  "Odesa 5Т",  місією якого є  об'єднання зусиль для залучення інвестицій і розвиток  Одеси в п'яти напрямках (транспорт, торгівля, технології, туризм і  довіра (траст).

Було також відмічене, що тайський ринок залишається одним із найважливіших в Південно-Східній Азії для українського експорту, зокрема, товарів АПК.  У той же час українська сторона приділяє увагу диверсифікації зовнішньої торгівлі та залученню іноземних інвестицій в нові сфери співпраці, а також участі в перспективних інфраструктурних проектах. Таїланд є ключовим партнером України серед країн регіону Південно-Східної Азії, а  Україна за своїм економічним, науково-технічним, аграрним та промисловим потенціалом, а також географічним розташуванням може бути важливим партнером Таїланду для виходу на ринки країн Східної Європи та Європейського Союзу.

За інформацією Посла Таїланду в 2022 році планується створення Спільної комісії з питань торгівлі, до завдань якої буде входити збільшення та диверсифікація взаємних торговельно-економічних відносин. Це буде важливою подією в економічному житті наших країн, з урахуванням знаменної дати -  30-річчя встановлення дипломатичних відносин між Королівством Таїланд і Україною.