Тел./факс: (048) 734-10-24

Узбецька делегація відвідала Одещину

17.02.2021

Республіка Узбекистан зацікавлена щодо подальшого розвитку торгово-економічних зав’язків з Одеським регіоном та встановлення міжміських побратимських відношень.

16 лютого 2021 в Одесі перебувала делегація Посольства Республіки Узбекистан в Україні на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Узбекистану в Україні паном Алішером Курмановим. Організаційне сприяння перебуванню іноземної  делегації в Одесі надала ТПП України в особі її першого віцепрезидента  Михайла Непрана.

Програма перебування делегації Посольства передбачала проведення зустрічей з керівництвом Одеської обласної державної адміністрації, Одеської міської ради, Одеської регіональної торгово-промислової палати, ознайомлення з роботою підприємств членів Палати, зокрема ПАТ «Одеський кабельний завод «Одескабель» і ПРАТ «Виробниче об’єднання «Одеській консервний завод».

Голова ОДА Сергій Гриневецький під час бесіди з членами делегації розповів про Одеський регіон, його специфіку та проблеми, наголосивши на геополітичних, соціально-економічних та етнічних особливостях області, ресурсних можливостях і традиціях, відповідно до яких відбувається розвиток Одещини. Пан Алішер Курманов зауважив, що Україна та Узбекистан йдуть схожим шляхом, долаючи однакові етапи, процеси становлення та ризики. Він розповів, що сьогодні Узбекистан стоїть на шляху нових підходів, політики розумних компромісів та інтеграції. За словами Посла, в узбецькій   сторони  є  прагнення зміцнювати та поглиблювати взаємовигідні зв’язки у різних сферах і напрямах, зокрема, у сфері зовнішньої торгівлі, агропромисловому комплексі, текстильному виробництві, туризмі та налагоджувати побратимські відносини. Голова Одеської ОДА запропонував найближчим часом укласти між Одеською областю та однією з областей (вілоятів) Узбекистану угоду про співробітництво в економічній та культурній галузях і розпочинати робити конкретні рухи у цьому напрямку.

Під час зустрічі Одеського міського голови Геннадія Труханова з членами узбецької делегації  було відзначено, що Україну і Узбекистан об'єднує спільне минуле. Після ознайомлення почесних гостей з досвідом співпраці Одеси з містами-побратимами сторони обговорили можливість встановлення побратимських відносин з одним з міст Узбекистану. Також пройшло обговорення питань підготовки програми співробітництва в економічній, гуманітарній сферах та IT-секторі.

На думку  Президента ОРТПП Сергія Шувалова,  незважаючи на складну економічну ситуацію, викликану поширенням в світі короновірусної інфекції, існує багато можливостей для української продукції в Республіці Узбекистан, так само як і для узбецької - в Україні. Узбекистан слід розглядати не тільки як ринок збуту, а й як об'єкт для українських інвестицій і можливість впровадження новітніх українських технологій. Українських експортерів, зауважив під час зустрічі президент ОРТПП, може зацікавити інформація щодо  зниження Узбекистаном митних та акцизних ставок до 0% на великій обсяг продовольчих товарів, які імпортуються до країни. Перспективним напрямком двостороннього співробітництва, яке сприятиме залученню прямих іноземних інвестицій з Узбекистану в українську економіку, а також істотно зміцнить двосторонню економічну взаємодію, за прогнозами ТПП України, може бути створення спільних українсько-узбецьких агрохолдингів.

Під час відвідування іноземної делегації ПАТ «Одеський кабельний завод «Одескабель»  та зустрічі з його керівництвом, були обговорені питання можливості прямих поставок з Узбекистану мідної катанки, яка необхідна  для виробничих процесів заводу. Узбецька сторона висловила зацікавленість щодо подальшої співпраці з ПРАТ «Виробниче об’єднання «Одеській консервний завод», продукція якого представлена трьома торговими марками: ТМ «Господарочка», ТМ «Союз-Агро» і ТМ «Союз морей». Особливо іноземних гостей зацікавила продукція рибо-переробного комплексу заводу, а саме рибні консерви, яких налічується понад 20-ти видів.

Підсумовуючи результати візиту, сторони дійшли висновку щодо необхідності подальшого  розвитку торгово-економічних  контактів, а після нормалізації у світі епідеміологічної ситуації здійснення візиту делегації представників владних структур і ділових кіл Одещини до Узбекистану, під час якого можуть бити підписані важливі міжрегіональні угоди про співпрацю.